El projecte SEAFans
Imatges cedides per Susana Navarro.
ABSTRACT
SEAFans pretén apropar els alumnes al mar per tal que millorin la seva comprensió dels processos i dels ecosistemes marins, relacionin aquest coneixement amb l’existència i el funcionament d’altres recursos hídrics, estableixin un lligam positiu amb els ecosistemes marins del seu entorn i promoguin tant la cura del mar com un fort sentit de la responsabilitat envers la conservació de les conques hidrogràfiques.
SEAFans aims to make closer students to the sea, so as to improve their understanding on marine ecosystems and processes, relate this knowledge to the functioning and existence of other water resources, create a positive bond with local marine ecosystems and promote both marine stewardship and a strong sense of responsibility towards watershed conservation.
_________
El projecte SEAFans
SEAFans és el nom amb què hem batejat el projecte que presentem. Es tracta d’un joc de paraules entre sea fans, “fans del mar”, i seafans, “gorgònies”, uns animals marins (també anomenats “coralls tous”) que conformen molts dels “boscos marins” a casa nostra i arreu del planeta. (De fet, comptem amb unes comunitats de gorgònies ben boniques als fons marins barcelonins, que podeu començar a conèixer a través del Projecte Gorgònia Barcelona, desenvolupat des de l’ICM-CSIC: https://espaimediterrani.org/gorgonia-barcelona/).
Aquest projecte s’empara sota el projecte europeu ProBleu (https://probleu.school/), que dona suport a la Xarxa Europea d’Escoles Blaves.
Amb SEAFans volem crear un vincle positiu, permanent i visible entre els nostres alumnes i professors i el mar, convertint l’oceà, i més en particular la Mediterrània, en un dels temes curriculars centrals d’alguns cursos de primària, però afavorint també que es faci present a tots els nivells educatius (Infantil, Primària, ESO i Batxillerat).
En general, ens focalitzarem en tres grans eixos, que seran abordats de manera transversal: 1/ biodiversitat, 2/ paisatges marins locals i ecologia, 3/ la relació entre els humans i el mar i la connexió entre la terra i el mar. Volem incrementar la consciència i cultura oceànica alhora que l’interès i la curiositat per conèixer més els ambients marins, i oferir una visió més holística de l’oceà i del planeta.
Partim d’una llarga experiència en introduir l’oceà en les activitats curriculars, i per això enguany volem emfasitzar el rol de l’oceà a escala planetària i fer que la comunitat educativa n’esdevingui més conscient, el conegui millor i aconseguim tenir l’oceà més present al nostre dia a dia. Volem que el projecte vagi més enllà de l’escola i pugui servir per a donar a conèixer l’oceà al barri, a d’altres escoles i entitats locals, i també que se’n faci ressò a nivell nacional i europeu.
Per això, enguany les famílies de l’EGB esteu convidades a gaudir de l’oceà a través de les activitats, aprenentatges i experiències que us arribaran a través dels vostres fills i filles. Estarem encantats de rebre els vostres suggeriments de lectures, documentals, exposicions, recursos variats o altres idees que creieu que val la pena de tenir en compte sobre l’oceà. Per això, habilitarem una bústia al vestíbul de l’escola, que anirem revisant cada mes, on podreu deixar-hi les vostres aportacions.
Us animem a obrir la vostra mirada cap al mar, i a gaudir dels paisatges -emergits i submergits- mediterranis.